Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €89,00 | Για αγορές άνω των €80,00 έκπτωση 10%, για αγορές άνω των €120,00 έκπτωση 15%

Οι Αγορές Μου

Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Green living ή αλλιώς πώς να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον μας

Green living ή αλλιώς πώς να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον μας

Δυστυχώς δεν υπάρχει Πλανήτης Γη Β. Υπάρχει μόνο μία Γη. Ο τρόπος που ζούμε σήμερα χρειάζεται πόρους αντίστοιχους με 1.7 πλανήτες. Το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης με πρωτοφανείς ρυθμούς. Εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων συσσωρεύονται στη γη, σε κοιλάδες, ποτάμια και ωκεανούς. Εκτροφεία ζώων αντικαθιστούν πολύτιμες δασικές εκτάσεις. Από την πρώτη στιγμή που περπάτησε ο πρώτος άνθρωπος στη Γη κατάλαβε πόσο συνδεδεμένος είναι με τη φύση. Η φύση του έδινε τροφή, νερό, προστασία. Κατανάλωνε όσα μπορούσε να του δώσει το άμεσο περιβάλλον του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Όταν η Γη σταματούσε να δίνει ο άνθρωπος καταλάβαινε ότι εκείνος έπρεπε να της δώσει το χρόνο να ανανεωθεί ξανά. Οι αρχές σήμερα παραμένουν οι ίδιες: η Γη μπορεί να συντηρήσει με τροφή, νερό και καθαρό αέρα έναν συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων, να απορροφήσει περιορισμένη ποσότητα απορριμμάτων. Σήμερα παράγουμε πολύ περισσότερα και πιο τοξικά απόβλητα από ότι η Γη μπορεί να αντέξει. Και ζητάμε περισσότερη τροφή και νερό από αυτά που υπάρχουν. 

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. 

Η βιώσιμη διαβίωση βασίζεται κυρίως στην κατευθυντήρια αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι η «ανάπτυξη για την κάλυψη των αναγκών του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες». Προωθεί επίσης την προστασία του περιβάλλοντος και τη δίκαιη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. 

Ουσιαστικά η «πράσινη» βιώσιμη διαβίωση είναι ένας τρόπος ζωής που προτρέπει να έχουμε τον ελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μας ενθαρρύνει να μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, μας βοηθά να ζούμε μια πιο υγιεινή ζωή λόγω των πιο υγιεινών επιλογών μας και μας ενθαρρύνει να υποστηρίζουμε την τοπική οικονομία.

Όλοι μας μπορούμε να εντάξουμε απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για να δούμε κάποιες από αυτές:

Να μετριάσουμε όσο μπορούμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Να μειώσουμε τη χρήση ρεύματος στο σπίτι μας (https://dendron.gr/index.php?route=extension/blog/blog&blog_id=23), να χρησιμοποιούμε την ηλιακή ενέργεια, να συντηρούμε καλά τα αυτοκίνητά μας – ιδανικά να τα αντικαταστήσουμε με κάποια καλύτερης ενεργειακής απόδοσης

Να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ΜΜΜ. Ένα αυτοκίνητο υπολογίζεται ότι παράγει ετησίως 4.6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. 

Να μειώσουμε όσο μπορούμε τα απορρίμματα μας. Να κάποιες ιδέες:

o Κομποστοποιούμε τα φαγητά που χαλάνε. Το κομπόστ γίνεται ένα πρώτης τάξης λίπασμα. 

o Δεν πίνουμε τον καφέ μας σε πλαστικά ποτήρια – έχουμε το δικό μας κύπελλο πολλαπλών χρήσεων

o Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά μαχαιροπήρουνα και γενικά είδη μιας χρήσης

o Αντικαθιστούμε την πλαστική οδοντόβουρτσά μας με βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα από μπαμπού

o Δίνουμε δεύτερη ζωή σε ρούχα και έπιπλα που δεν χρειαζόμαστε, αγοράζουμε και εμείς από καταστήματα second hand

o Σταματάμε να λαμβάνουμε λογαριασμούς σε φακέλους και χαρτιά

o Αγοράζουμε μόνο όσα προϊόντα πραγματικά χρειαζόμαστε 

Να τρώμε περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας. Η παραγωγή κρέατος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Τα  ζώα απελευθερώνουν 7.1 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως ή το 14.5% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, μεγάλες δασικές εκτάσεις απαλλοτριώνονται για να δημιουργηθούν νέα βοσκοτόπια ή χώροι παραγωγής ζωοτροφών ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για κατανάλωση κρέατος. 

Να καταναλώνουμε μόνο τοπικά προϊόντα. Η μεταφορά προϊόντων παγκοσμίως συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. 

Να καταναλώνουμε προϊόντα που γνωρίζουμε ότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, τη φύση και τα ζώα, με τα συστατικά και τις συσκευασίες τους.

Μοιράσου το line line

Back to Top